sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:36

3 . 8 מצבי צבירה , מעברי פזה וחום מעבר מניסיוננו היומיומי אנו יודעים , כי כאשר מחממים מים ל , 100 ° 0 הם רותחים והופכים לגז ( אדים ) וכשמקררים אותם ל , 0 ° 0 הם קופאים והופכים למוצק ( קרח . ( כדי להפוך מים לאדים , לא די לחמם אותם ל 100 ° 0 אלא יש להמשיך ולספק להם חום , שאינו מעלה את הטמפרטורה אלא גורם לאידוי . דרושות 539 קלוריות כדי להפוך גרם אחד של מים ב כ 100 ° < לגרם אחד של אדים ב . 100 ° 0 כאשר האדים מתעבים למים , הם משחררים כמות זהה של חום . החום הזה מכונה חוט אידוי . תופעה דומה מתרחשת כאשר מקפיאים מים לקרח : יש לסלק מכל גרם מים ב כ 80 0 ° < קלוריות כדי להפכו £ גרם קרח ב , 0 ° 0 וכדי להתיך גרס אחד של קרח יש לספק לו 80 קלוריות . חום זה נקרא חום היתון ) . פעם קראו לחום האידוי ולחום ההיתוך בשם "חום כמוס" . Latent heat היום מקובל השם חום היפון או חום מעבר ( . transformation heat of גז , נוזל ומוצק מכונים מצבי הצבירה ( או הפזות ) של החומר . המעבר ממצב צבירה אחד למשנהו מכונה מעבר פזה . הטמפרטורות שבהן מתרחש המעבר נקראות נקודות ההיתוך והרתיחה . נקודות ההיתוך והרתיחה וחום המעבר של כמה חומרים מופיעים בטבלה . 3 . 6 כל הערכים בטבלה 3 . 6 הם עבור לחץ אטמוספרי רגיל 101325 ) פסקל או 1013 . 25 מיליבר . ( טמפרטורת הרתיחה עולה כשהלחץ עולה . למשל , בלחץ 2 xlO Pa ( פי שניים מהלחץ האטמוספרי הרגיל ) המים רותחים ב , 120 ° 0 ובלחץ 0 . 5 xi 0 Pa הם רותחים ב . 82 ° 0 בסיר לחץ , לא מאפשרים לאדים לצאת עד שהלחץ נעשה גדול פי 3 או פי 4 מהלחץ האטמוספרי . כתוצאה מכך , המים רותחים בטמפרטורה שבין 14 O ° C ^ 13 O ° C וזמן הבישול מתקצר . במקומות גבוהים נקודת הרתיחה של המים נמוכה מ 100 ° 0 בגלל הלחץ האטמוספרי הנמוך . בגובה 2000 מ / למשל , המים רותחים ב . 93 . 5 ° 0 גם טמפרטורת ההיתוך תלויה בלחץ . ברוב החומרים היא עולה כשהלחץ גדל , אולם במים היא יורדת . בנעלי החלקה על הקרח , מתחת ללהבים , נוצרת שכבת מים בעת ההחלקה , משום שהלחץ מוריד את נקודת ההיתוך והקרח נמס בטמפרטורה נמוכה מ . 0 ° 0 לאחר שהלחץ מוסר , שכבת המים חוזרת וקופאת לקרח . יוצאת דופן בתחום הטמפרטורות שבין . 4 ° C ^ 0 ° C בתחום זה נפחם יורד כשהטמפרטורה עולה , וצפיפותם גדלה . התופעה הזו מכונה "האנומליה של המים . " ב 4 ° 0 הצפיפות של המים היא מקסימלית וערכה אז 1000 . 00 ק"ג \ מ ( הק"ג הוגדר כך שיתקבל ערך זה . ( ב 0 ° 0 צפיפות המים היא 999 . 87 ק"ג \ מ . שאלה 3 . 9 גולה במדחום עשויה זכוכית פיירקס ונפחה 0 . 5 סמ . הקוטר הפנימי של הצינור הדק הוא 0 . 02 ס"מ . ב 0 ° 0 הכספית ממלאת את נפח הגולה . מצא בכמה ס"מ עולה הכספית בצינור כאשר הטמפרטורה עולה ל ) . 10 ° 0 הדרכה : קח בחשבון כי גם נפח הגולה וקוטר הצינור משתנים . קל להראות כי בהתפשטות תרמית , הממדים של חללים בתוך הגוף מתנהגים כמו הממדים של הגוף עצמו ; נפחם גדל יחסית לנפח הגוף , וקוטרם גדל יחסית לאורך הגוף ( .

האוניברסיטה הפתוחה


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help