sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:293

" לפתוח תעשית הדייג דרושים שלושה תנאים — נאמר בתזכיר : א ) ששטחו של הים המקיף את החוף ( המתאים לדייג ) יהיה רחב ככל האפשר ונוח לניצולם המלא של אמצעי השייט ! ב ) שבשטח הדייג יהיו התנאים ה"מורפולוגיים" הפיזיים והביולוגיים של הים' מתאימים להתפתחותה של ה"פאונה" ( עולם החי ) הימית ? ו ג ) כי השוק לאורך החוף ובפנים הארץ יהיה בעל יכולת קליטה מספקת של התוצרת הימית . '' בנתחו את התנאים בשטח הדייג הימי בארץ ישראל מגיע פוסקו למסקנה אופטימית ביותה והוא מצביע על "מורפולוגיה תת ימית רב גוונית ; זרמים המביאים את המזון בשפע — למן הנילוס שבמצרים ועד אחרי מפרץ עכו בא"י ; הטופוגרפיה של קרקע הים ( מישור תת ימי שעמקו נע בין אפס למאתיים מטר — , ( כל אלה מוכיחים כי הדייג החופי במקומות אלה עשוי להיות רנטאבילי . שטח מבורך זה תופס את חלק הארי של חוף ארץ ישראל לעומת חופה של סוריה השכנה , בה מתקרב הקו הבארומטרי לעומק 200 מטרים בקירבת היבשת . '' להלן דן פוסקו בבעית הזרמים הימיים , שאף הם , לדעתו , יוצרים תנאים נוחים לדייג- "המקומות האלה — / ' נאמר שם להלן , — "מושכים אליהם גם את הדגים ה"מיגרציוניים / ' המבלים על חוף הרחצה את ימי הקיץ . למסקנה בדבר העושר הרב הטמון במי הים , ליד חופי ארץ ישראל , הנני מגיע לא על יסוד ניתוח עיוני בלבד . ספינות דייג איטלקיות בעלות מנוע ( ביניהן ה"פלאויו גויא (" הפועלות בחופי ארץ ישראל ומצרים , מאשרות את העובדות שהזכרתי . ספינות דייג אלו השתמשו בשיטת ה"ואלגאריט" ורשתות גרר והעלו ברשתותיהן עד 1000 ק"ג דגים רב גוניים ליום . גם הערבים והיהודים עסקו בדייג חופי , אך תוצאותיהם לא היו מעודדות והסיבות לכך : חוסר ידע והעדר רצון לפתור את הבעיה מבחינה מקיפה . ברור שפתרון כזה מחייב הכנה מוקדמת וארגון קפדני . " " לאמיתו של דבר — , " מוסיף פוסקו , ,, — אין בארץ ישראל דייגים שאפשר לראותם כבעלי מקצוע מוסמכים . מספר הדייגים הערבים העוסקים בדייג אינו רב והם משתמשים באמצעים פרימיטיביים ( בעיקר בסירות משוט קטנות . ( אין הם יודעים דבר על הציוד המודרני לדייג ועל השיטות החדשות , כגון הדייג הממוכן , דייג ברשתות גרירה גדולות ועוד . הם אינם משתמשים באמצעי קירור ושימור ואין להם כל מושג על דייג באורות ועל שיווק רציונאלי . " בהמשך תזכירו דן פוסקו בבעית קליטת הדגים הטריים והמשומדים בשוק הארץ ישראלי ובעית יצוא הדגה הארץ ישראלית ( טריה ומשומרת ) לארצות חר'ל . " דירים אלה — , " מסיים הקפיטן פוסקו את תזכירו , ,, — אני כותב על סמך הנםיון שרכשתי לי במשך שנים רבות בשטח הדייג והתעשיה הקשורה בה . תנאי הדייג בארץ ישראל , בעיות השיווק , חישובי ההוצאות וההכנסות וכל שאר הפרטים הקשורים בדייג במי ארץ ישראל אינם בגדר סוד . ריכזתי בידי את כל האינפורמציה על עבודתן של ספינות הדייג האיטלקיות בארץ ישראל , והמסקנה היא , כי תנאי הדייג שם נוחים בהרבה מאלה שבאיטליה ( ימי הדייג באיטליה אינם עולים על 300 יום לשנה , 150 ק"ג דגה ליום בממוצע ' ( אפשר בלי ספק להשיג תוצאות הרבה יותר טובות בארץ ישראל' הן מבחינת הכמות והן מבחינת השיווק והמחירים . "

מכון ז'בוטינסקי בישראל


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help