sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:9

[ 9 ] דגנים מסוגים שונים ( כגון זונין ) שמסוגלים ״להעמיד פנים״ שהם חיטה . באופן כללי דגנים נחשבים כפגיעים מאוד, ומהסיבה הזאת הגידול שלהם נחשב לא רווחי מבחינת ההשתעבדות לצורך הפקה של תבואה איכותית . משערים שמקור החיטה בעשבי בר בעלי גרגירים גדולים שמשכו את האדם לאגרם כמזון ובמרוצת הזמן לזרעם בסמוך למקום מושבו . הדגנים העתיקים לא היו בעלי יכולת לשאת את השיבולת או המכבד כי הם היו כבדים מדי, ולכן הגרגירים ניתקו מיד עם הבשלתם . זה גרם לפחות יבול ויותר השקעה באיסוף . לצורך כך בני האדם השביחו והעדיפו דגנים שבהם הגרגירים צמודים לשיבולת, דגנים שהם עתירי יבול וכאלה שהם בעלי קנה חזק ועמיד מפני רוחות או רמיסה . כיצד בייתו דגנים ? ניתן להסביר את זה באמצעות המבנה הכרומוזומלי של החיטה, הדבר דומה גם בדגנים אחרים שבהם המינים המקוריים הם בעלי מס׳ הכרומוזומים הקטן ביותר, והמוכלאים והמפותחים יותר עם כמות כפולה ומעלה . ספציפית באשר לחיטה, בד״כ מחלקים אותה לשלושה סוגים לפי מס׳ הכרומוזומים בתאי המין : 7 , 14 ו - 21 . ההבדלים במספר הכרומוזומים בסופו של דבר יוצרים את ההבדלים בעמידות, הפוריות ובתכונות שונות של הדגן . החיטים עם 14 ו - 21 כרומוזומים לרוב פותחו מהכלאות של החיטים עם ה - 7 , כך שניתן בעצם לחלק את התירבות לשלושה שלבים . ה - 7 המקורי, פיתוח ה - 14 ופיתוח ה - 21 . ● קבוצת ה - 7 נקראת צורה דיפלואידית ( בעלת גנום אחד ) . במקור בן - חיטה שממנו התפתחה חיטה תרבותית חד - גרגירית . היבולים שלה נמוכים והאיכות נמוכה, אך מה שהופך אותה למועדפת היא העמידות היחסית שלה ממחלות ומתנאי קרה ויובש .

פראג


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help