sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:6

אינטגרציה לפנים ולאחור בעיבוד התוצרת החקלאית אנו מבחינים כיום בעיבוד ראשוני, מישני ושלישוני . העמקת העיבוד יכולה להעשות באמצעות אינטגרציה לפנים, אינטגרציה לאחור או אינטגרציה לעומק . עיבוד בשר יכול להיות דוגמא לאינטגרציה לפנים, של שלושת רמות עיבוד אלו; בשלב הראשון הוקמו המשחטות . עד אז סיים המגדל את חלקו בתהליך עם משלוח העופות או הבקר החיים לשוק . ביצוע השחיטה בידי המשווק הקמעונאי השאירה בידיו נתח נכבד מהרווח שהיה אמור להיות של המגדל . חסרונה השני של השיטה הזו היה באי יכולתם של המגדלים לווסת את השוק . מה שקבע את מחיר המוצר היה סיום תקופת הפיטום והביקוש הקיים באותו רגע בשוק . הקמת בתי הקרור בצידן של המשחטות הפקיעה את השליטה על החוליה החיונית בין המגדל לצרכן מידיו של השני לידיו של הראשון . ב"מילואות" נתפס הבשר, בשלב יותר מאוחר, לא רק כמוצר לשיווק אלא גם כחומר גלם . כך הוקם מפעל "מילוזך המיצר כיום מוצרי מזון בשריים . זוהי דוגמא לשלב נוסף באינטגרציה קדימה . פתיחת רשת מסעדות למאכלי עופות ) נסיון שנעשה בידי משקי "שער הנגב" ולא עלה יפה ( היא שלב שלישי באותו תהליך . הקמת "מילוזן" איפשרה שחרור ענף הלול ממגבלותיהן החמורות של מכסות היצור הנהוגות בענף הלול . זוהי דוגמא לאינטגרציה אחורה . בשלב השני יש אפשרות להשתמש בבשר לייצור מוצרי מזון מוכנים תוך ערובו במוצרים אחרים ) ירקות, למשל ( ­ זהו העיבוד המישני . בשלב הבא יש אפשרות לפתוח מסעדות בתל­אביב, אשר תשווקנה מוצרים אלה ולחסוך כך את הוצאות התווך . זהו העיבוד השלישוני, בדרך הארוכה מן היצרן אל הצרכן . המשך הפיתוח, "לפנים" או "לאחור", הוא תהליך גמיש המאפשר בחירה בין אפשרויות וצרופים שונים . דוגמא לכך הוא תהליך הכנת המזון המרוכז לבעלי החיים . קיים יתרון בולט לגודל ברכישה מרוכזת של חמרי הגלם . כך גם לגבי שלבים מסוימים בתהליך היצור . אפשר גם להשאיר ליוזמה המקומית את שילובו בחומר גס וחלוקתו, בעזרת עגלת מערבל עם משקל אוטומטי ותכנית­מחשב לעיבוד מנה, לפי נתוני הרפת המקומית . הרווח השולי של העיבוד המישני והשלישוני, יחסית לעיבוד הראשוני, כאשר חומר הגלם כבר בידך ­ הוא גבוה במיוחד . במערכת של שוק חופשי בתנאי תחרות גוברים, נוצר לחץ להפעלת אינטגרציה זאת גם במערכת שנוצרה ביסודה רק לצורך העיבוד הראשוני . העמקת היצור אכן מהווה את השיקול העיקרי בפיתוח ובצמיחה של כל המפעלים האיזוריים . הם שונים זה מזה בהיקף ובעומק אליהם הם שואפים להגיע . ממתן שירותים לייצור למטרות רווח המטעים, פרדס ונשירים, היו בעבר ענף מרכזי בקיבוצי עמק יזרעאל . כדי "להאריך את הזרוע" של הענף בחוליה נוספת הוקם, במסגרת ההתארגנות האיזורית, מפעל ליצור שימורים . הוא נועד, בעיקר, לעיבוד עודפי הפרי ) ה"בררה" ( של מטעי האיזור . יותר מאוחר הונהגה בארץ מכסה ארצית להקצאת חומר הגלם לתעשיית השימורים . כך נקטע הקשר בין מטעי האיזור למפעל השימורים . במהלך שנות השבעים נעקרו מרבית מטעי הנשירים באיזור ואת מקומם תפסה הכותנה . במקביל המשיך האירגון האיזורי להשקיע במפעל ולהגדילו . יוזמה שנקט אחד הקיבוצים למכירת המפעל או לחיסולו נדחתה על ידי הקיבוצים האחרים . נימוק אחד להצדקת המצב הקיים הוא שהמפעל עשוי לשמש מקור יוזמה להכנסת גידולים חדשים לאיזור . למשל, גידול תירס למאכל . הנימוק השני הוא פרוזאי; המפעל מהווה השקעה של הקיבוצים . וככל השקעה הוא נמדד ) רק ? ( על פי "תרומתו להגדלת רווחת הבעלים" . פרט מענין הוא שאותם רווחים לא הגיעו לעולם לרשותם של הקיבוצים הבעלים . בהתאם לנוהלים המקובלים שבו והשקיעו אותם במפעל האיזורי כדי שיגדיל עוד יותר את

יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help