sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:11

כאמור לעיל , פרקים יב-יד עוסקים בשורה של נושאים כלליים , המשקפים את התמורות שחלו בתחום הברכות במאות האחרונות . פרק יב מטפל בחידושים חקלאיים וטכנולוגיים ובהשפעתם על ברכות הנהנין , למשל , השבחת פרות , שכלול אמצעי שימור ואחסון של פרות וירקות וגידול במצעי גידול שונים . פרק יג דן בהשפעות גאוגרפיות , אקלימיות , תרבותיות וכלכליות על ברכות הצומח , ופרק יד עוסק במאכלים , בנוהגי אכילה ובדפוסי שולחן כגורמים בעיצובן של ברכות הסעודה . פרק הדיון והסיכום , החותם את המחקר , מציג בפני הקוראים את המסקנות העולות מן המחקר , למשל , התהליכים ההיסטוריים שהשפיעו על סוגיית המזון - גילוי אמריקה , כור ההיתוך של המטבח הישראלי ותהליך הגלובליזציה . כמו כן ידון פרק זה במזון העתידי ( למשל אצות ) ובהשלכותיו על ברכות הצומח . חלוקת הפרקים וסדר הצגתם מבוססים בעיקר על המיון ההלכתי ועל ההיררכיה של המאכלים בספרות הרבנית ' ) דיני קדימה בברכות . ( ' במקרה של קבוצת הקטניות חרגתי מעיקרון זה , והעדפתי להציגן לאחר הדגנים ולפני עצי הפרי משבעת המינים . הסיבה לכך היא שבמקומות רבים ( למשל באירופה ) הייתה חשיבות קולינרית ודיאטטית רבה יותר לקטניות מאשר לפרות ים תיכוניים , שלא היו מצויים שם ( למעט יבוא מוגבל . ( החלוקה ההלכתית לקבוצת קטניות ולקבוצת דגנים שונה מזו של הסיסטמטיקה הבוטנית המדעית . אשר על כן , הדגנים ( Gramineae ) רוכזו בקבוצת ' חמשת מיני דגן' אך גם בתת-הפרק ' דגנים שאינם מחמשת מיני דגן' ( למשל אורז , דורה ותירס . ( על בסיס עיקרון זה , הפגופירון , המשתייך למשפחת הארכוביתיים , הובא בפרק ' קטניות שאינן ממשפחת הפרפרניים , ' אף על פי שהוא אינו קטנית מבחינה בוטנית , אך נחשב קטנית לענייני הלכה שונים . בספרות ההלכה נזכרו מאות מוצרים מעולם הצומח . צר המקום מלהכיל את כולם בספר אחד , לכן התייחסתי למוצרים הבולטים והחשובים ביותר , ובמיוחד לאלה המשקפים את התמורות ואת החידושים שחלו בפרק הזמן הנידון . הפרקים מכילים ערכים שהם שמות הצמחים . הערכים נכתבו במידת האפשר במתכונת דומה : כותרת ראשית , כותרת משנה ותוכן הערך . הכותרת הראשית כוללת את השם העברי של הצמח ובסוגריים את שמו המדעי . נוסף על כך מובאים כינויי הצמח כפי שהם מופיעים בספרות ההלכה . צמח , שמקור שמו הוא במקרא או בחז"ל , צוין ראשון . השמות סודרו לפי סדר הלשונות הזה : יידיש , ערבית , לדינו , ספרדית , תורכית , איטלקית . כאשר עסקתי בלהג מסוים , כגון ערבית מרוקנית וערבית יהודית , ציינתי את השם בפני עצמו . כותרת המשנה מכילה רשימה של מוצרי המזון שהוכנו מן הצמח ונזכרו בשפות שונות בספרות התקופה . לא ניקדתי את שמות הצמחים והמוצרים מפני הקושי לדעת כיצד הם נהגו במדויק בקהילות היהודיות . הבנת הספרות היהודית המאוחרת מחייבת את הכרתה של הספרות היהודית הקדומה , שכן המקורות המאוחרים כפופים למקורות עתיקים יותר ומבוססים עליהם . אשר על כן , בתוכן הערך סקרתי באופן תמציתי את המידע הקיים על הצמח במקורות הקדומים יותר . הסקירה כוללת את אזכוריו במקרא , בספרות חז"ל ובספרות הראשונים . סקרתי בעיקר פרטים חשובים ורלוונטיים למהלך הדיון או פרטים המהווים סיכום מחקרי בנושאים אלו . ספר זה רואה אור בתמיכתם ובעידודם של גורמים שונים . תודתי נתונה לרשות המחקר והפיתוח של אוניברסיטת אריאל בשומרון בראשותו של פרופ' דוד וולף , שתמכה כספית בהוצאת הספר לאור . כן תודתי נתונה לפרופ' לאה מקובצקי , ראש המחלקה למורשת ישראל , לד"ר אורי צור , ראש המחלקה היוצא ולפרופ' אורציון ברתנא , ראש התכנית לתואר שני במחלקה למורשת ישראל , שעודדו אותי לפרסם את רשימותיי והעניקו לי עצה טובה וסיוע בנדיבות וברוחב לב . אני מודה גם לגב' שושי הייזלר , לגב' אפרת אנטמן ולגב' זהבה ולדמן שליוו אותי לאורך שלבי הוצאת הספר . עצותיהן והערותיהן סייעו בידי להוציא את הספר בצורה מתוקנת וראויה . אחרונים חביבים בני משפחתי , רעייתי היקרה , עינת , שנשאה בעול המשפחה ואפשרה לי להתפנות לכתיבת הספר , וכן ילדיי האהובים : אדירם , שהם , סביון , אוריין , כליל ותכלת . אברהם אופיר שמש

הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help