sso
| Hello Guest - login | My Account | My bookshelf | My folders
Kotar website
Page:10

ביצה , ' חמינדוס , ( ' שמכרו זבנים ממוצא יווני ובולגרי בדוכני רחוב , וכן את השקדים הירוקים הקלופים שהוגשו בתוך עלים גדולים של פיקוס בנגלי . ברם , המעבר אל מזון תעשייתי ' מהיר' דחק במידה רבה חלק מהמאכלים המסורתיים וגם את ה'ממתקים' הללו . החיבור המוגש בזה מכיל ארבעה עשר פרקים . עיקרו ( פרקים ב-יא ) מציג באופן שיטתי את החומר הרלוונטי על קבוצות הגידולים המרכזיות שנידונו בספרות התקופה . בפרקים יב-יד יוחד דיון מעמיק בנושאים כלליים יותר , למשל , השתקפות דפוסי אכילה בספרות הברכות והשפעת המודרנה הטכנולוגית על מנהגי הברכה . פרק א של המחקר עוסק בעקרונות המיון של ' מין עץ' ו'מין ירק' בספרות ההלכה . פרק זה מציג את שיטת הסיווג של הצמחים בעיניה של ההלכה היהודית הקדומה והמאוחרת , ומעמת את הגישה ההלכתית מול המחקר הבוטני המודרני . לפרק זה יש חשיבות מרובה , שכן הוא עוסק בהבנה של היסודות למערכת הברכות על עצים ועל צמחים עשבוניים . פרק ב כולל שני חלקים . החלק הראשון עוסק בדגנים מ'חמשת מיני דגן , ' שהיוו את היסוד לדיאטה באזורים שונים בעולם במאות האחרונות , בזיהויים של ' חמשת מיני דגן' ובמגוון לחמים , מאכלים ומשקאות שהוכנו מהם במטבחים היהודיים . החלק השני עוסק בדגנים , שאינם מ'חמשת מיני דגן' אך היה להם תפקיד תזונתי מרכזי כגון האורז והתירס , שעד לימינו אנשים רבים ברחבי העולם ניזונים מהם . פרק ג עוסק בקטניות , המכונות בפינו ' הבשר של ההמונים' הודות לתכולת החלבון הגבוהה שבהן . הפרק סוקר את מאכלי הקטניות במטבחים של היהודים , כולל אלה שהיו בעלי משמעות סימבולית ונאכלו במועדים ובימי אבל לאומיים . סופו של הפרק מתמקד בקטניות החשובות שנאכלו ובדיונים בברכותיהן . פרק ד עוסק בפרות של שבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל . הפרק מציג את מוצרי המזון שהופקו מפרות אלו , ואת הברכות שיוחדו להם . מטעמים ספרותיים והיסטוריים הסקירה מתמקדת בעיקר במוצריה הרבים של הגפן ובאופן בולט במגוון של יינות . פרק ה עוסק בשורה של עצי פרי שאינם משבעת המינים . פרק זה מבליט את עצי הפרי החדשים שגיוונו את מזונם של בני המאות האחרונות , למשל , פרות שהגיעו מאמריקה ( קשיו , צבר , ( ועצים שהפיקו מהם משקאות חמים , היינו הקפה והקקאו , וכן התה שעליו שימשו למטרה זו . הירקות מהווים היום מרכיב חיוני בסל המזונות . למעט קטניות וחלק מגידולי השורש והפקעות , הירקות אינם ספקי אנרגיה חשובים , אך יש מהם שגיוונו והעשירו את הדיאטה והוסיפו לסועד ויטמינים ומינרלים . פרק ו עוסק בנציגות נכבדה מקבוצה זו , כגון בצל , שום , לפת וצנון וכן תפוח אדמה , שהפך לרכיב בסיסי במזונם של בני אירופה הקרה . סוג נוסף של צמחים שהיה להם תפקיד בהעשרת המזון ובגיוונו , היו צמחי בושם ותבלין ששימשו להכנת ממתקים . בברכות על צמחים אלו עוסק פרק ז . פרק ח עוסק בשני גידולים , הבננה והפפאיה , שהועלו ספקות לגבי סיווגם כמין עץ או כמין ירק בשל מבנם המיוחד של הצמחים . פרק ט עוסק בברכות על מוצרים , שהופקו מקנה סוכר ומסלק הסוכר , היינו סוכר גבישי , ריבות ומרקחות . הסוכר , שהוא מוצר יסוד במזונו של האדם המודרני , חדר באטיות למטבחים במזרח ובמערב . תהליך זה בא לידי ביטוי גם בדיונים של פוסקי ההלכה מימי הביניים ואילך . לצד צמחי בסיס או צמחי מותרות עלו על שולחנם של בני המאות האחרונות גם מוצרי מזון שמקורם בצמחי בר ובאלו עוסק פרק י . הפרק סוקר את הדיונים בברכות על צמחי בר אופייניים לאזורים שונים בעולם , למשל , גרגירי יער ( אוכמניות , פטל ) ונציגים של משפחת הוורדיים באירופה וכן פרות האלה והאלון באזור הים התיכון . פרק יא חותם את הסקירה של קבוצות הגידולים למאכל . הוא עוסק בברכות על כמהין ועל פטריות , שכבר הקדמונים הבחינו בדפוס גידולן המיוחד והיוצא דופן . בני קבוצה זו נאספו בעונת החורף משטחי הפקר , וזיכו את האוכלוסייה המקומית בהשלמת תזונה טעימה ומהנה .

הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל


For optimal sequential viewing of Kotar
CET, the Center for Educational Technology, Public Benefit Company All rights reserved to the Center for Educational Technology and participating publishers
Library Rules About the library Help